top of page

5 receptov na BAZOVÝ SIRUP


V máji a v júni je baza všade, kam sa pozrieš. Inak nenápadný krík, vzrastu od malých kríčkov až skoro po veľkosť stromu, nás pohltí svojou vôňou a malými bielo-žltými kvietkami. Jeho liečivé účinky sú nepopierateľné a preto by sme nemali otáľať s ich zberom.

 

O baze čiernej som už písala hneď na začiatku spustenia webu, článok nájdete tu. Prečítajte si, ako si nasušiť kvietky na čaj na zimné obdobie.

 

ÚČINKY BAZY ČIERNEJ

Baza čierna je liečivá, ozdobná a v každom smere úžitková rastlina. Rozmanité použitie nachádza v kuchyni a v bylinkárstve. Používajú sa kôra, kvety, kôstkovičky a dreň.

Liečivo

Bazová šťava a plody, ale aj čaj z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Faktory tohto účinku sú v plodoch obsiahnuté vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, ktoré sa nachádzajú aj v kvetoch, flavonoidy, a predovšetkým farbivo antokyán, ktoré dodáva farbu kvetom a plodom. Pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín ako aj buniek človeka.

Éterické oleje s ich aromakomplexom spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov. Aj pri ťažkostiach so žalúdkom sa v domácej medicíne úspešne používa bazový čaj.

Farbivo

Využíva sa nielen pri výrobe sladkostí a mliekárenských výrobkov v potravinárskom priemysle, ale aj v textilnom priemysle ako prírodné farbivo.

Potravina

Okolík s kvetmi sa dá použiť ako potravina, pripravuje sa ako bazový pampúch (šiška, dolka, palacinka). Okolíky bazy sa namočia do palacinkového cesta a opražia sa v panvici na tuku alebo olivovom oleji. Bazové kvety sa dajú použiť aj k príprave sektu (šumivého vína).

Pretože sú plody bazy mierne jedovaté (obsahujú sambunigrín), nemôžu sa konzumovať surové. Po zohriatí sa môžu bez problémov použiť. Najvhodnejšia a najrozšírenejšia forma použitia je výroba želé alebo lekváru. V severnom Nemecku sa varí z plodov bazová polievka, ale uplatnenie nájde aj pri pečení a pridáva sa aj do rôznych kaší. Rovnako v severnom Nemecku je zvyčajné použitie zahustenej šťavy z plodov v grogu (zmiešané s horúcou vodou a rumom). Plody sa dajú bez problémov zamraziť. Šťava z kôstkovíc je síce požívateľná, ale veľmi trpká. Preto sa často mieša s jablčnou alebo inými ovocnými šťavami. Plody bazy sa používajú aj k výrobe liehovín. V strednej Európe sa ako z kvetov, tak aj z plodov pripravuje bazový sirup.

zdroj:WIKI

 

Bazový sirup sa snažím začať pripravovať hneď ako baza začne kvitnúť a to preto, aby som mala aspoň 3-4 víkendy čas navariť veľa sirupu. U nás je veľmi obľúbený, takže ho naozaj pripravujem veľa do zásoby na celý rok.

Kvietky zbiera už moja dcéra, ktorú to veľmi baví. Vie presne, ktoré kvietky má zbierať. Veľké, rozkvitnuté, bez poškodenia. Najlepšie čisté, bez chrobáčikov a iných nečistôt. Už je v tom tak dobrá, že za pol až hodinku mi prinesie plné vrece bazy. Tým je moja práca uľahčená a ja sa môžem rovno pustiť do výroby sirupov.

Tento raz som si pre vás pripravila hneď 5 rôznych receptov na tento úžasný sirup.

  1. KLASICKÝ BAZOVÝ SIRUP

  2. BAZOVÝ SIRUP S MEDOM

  3. BAZOVÝ SIRUP S HRUŠKOVOU alebo JABLKOVOU ŠŤAVOU

  4. BAZOVÝ SIRUP S RUŽOVOU VODOU a

  5. BAZOVÝ SIRUP S KARAMELOM

 

NA ZÁKLADNÝ VÝLUH POTREBUJEME

tento budeme používať ako základ pre všetky druhy sirupov.

6L prevarenej a vychladnutej vody

30 kusov bazových kvetov (alebo toľko, aby ich bol plný hrniec. Nešetríme)

2 bio citróny

20g kyseliny citrónovej

Všetko si dáme do väčšieho hrnca. Bazu ponoríme do vody. Pridáme na menšie kúsky pokrájané bio citróny a kyselinu citrónovú. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste lúhovať 24 hodín. Počas tohto času nám baza krásne pustí svoj peľ a všetky chute a vône do vody.

Scedíme.

Teraz máme pripravený bazový výluh/základ, z ktorého môžeme vyrábať rôzne druhy sirupov.

 

KLASICKÝ BAZOVÝ SIRUP

3L bazového výluhu

1,5kg trstinového cukru

30g kyseliny citrónovej

2dcl citrónovej šťavy (môžete použiť aj hotovú, ktorú predávajú v obchode)

 

BAZOVÝ SIRUP S MEDOM

1L bazového výluhu

500g medu

1dcl citrónovej šťavy

20g kyseliny citrónovej

 

BAZOVÝ SIRUP S HRUŠKOVOU alebo JABLKOVOU ŠŤAVOU

1L bazového výluhu

1L hruškovej alebo jablkovej šťavy

500g trstinového cukru

1dcl citrónovej šťavy

15g kyseliny citrónovej

 

BAZOVÝ SIRUP S RUŽOVOU VODOU

1L bazového výluhu

1kg trstinového cukru

1,5dcl citrónovej šťavy

200ml ružovej vody - Tú dotanete v orientálnych (ázijských alebo indických) obchodoch. Je to číra voda s prírodnou vôňou ruží.

 

POSTUP - VÝROBA SIRUPU

Pri všetkých 4 sirupoch postupujeme rovnaku. Najprv si samozrejme musíme urobiť 24hodín odstáty/vylúhovaný základ.

Potom podľa toho, ktorý sirup idete robiť, použijete všetky ingrediencie. Dáte ich do hrnca a ten začnete postupne zahrievať na šporáku.

Sirup sa nemusí vyslovene variť, ale mal by dosiahnuť aspoň 60st., nech prejde pasterizáciou.

Samozrejme, musíme počkať kým sa nerozpustí celý cukor alebo med.

Ak sme splnili všetky body postupu, môžeme sirupom plniť zaváracie fľaše, ktoré by mali byť sterilné.

Pokiaľ spotrebujete sirup do 2-3 týždňov, nemusíte ho sterilizovať. Skladujte ho v chladničke alebo v chlade (pivnici, špajzi)

Pokiaľ však predpokladáte, že by mal vydržať až do ďaľšej sezóny, sterilizujte. Ja ho sterilizujem vo väčšom hrnci. Voda je cca 10cm (do polky fľaše). Vodu si zohrejte napríklad v rýchlovarnej kanvici a ešte teplé fľašky do nej vložte. Sterilizujte na 150st./ 15 minút.

Vyberiete fľaše, položte na utierku a nechajte pomaly chladnúť. Pri chladnutí počujete zacvakávanie vrchnákov. Skontrolujte, či sú všetky hermeticky uzavreté. Tie, čo nie, vypite ako prvé.

 

BAZOVÝ SIRUP S KARAMELOM

1L bazového výluhu

1kg trstinového cukru- karamelu

2dcl citrónovej šťavy

Pri tomto sirupe si najprv musíme urobiť karamel. Do väčšieho hrnca dáme cukor, podlejeme ho 1dcl bazovej vody a bez miešania na miernom ohni necháme cukor postupne roztopiť. Ak je roztopený, necháme ho ešte chvíľu karamelizovať, cukor začne bublinkovať. Do hotového karamelu pridávame bazový výluh. Na záver pridáme citrónovú šťavu a tak ako u predošlích sirupoch necháme poriadne rozpustiť karamel. Ďalej postupujeme rovnako ako u ostatných.

Chuťovo je skoro rovnaký ako klasický bazový sirup, avšak karamel vie naše telo lepšie spracovať a menej zakyseluje. Je trocha sladší.

 

Ako rozoznáte, ktorí sirup je ktorí? Naplnte si napríklad každý do inej fľašky alebo si na ne nalepte samolepky s popisom.

Prajem krásnu jar(leto :-) ) a pekné počasie pri zbere bazy.

  • Instagram
  • Facebook
ARCHÍV
HĹADAJ PODĹA SUROVINY - TAGY
bottom of page